vissza a főoldalra

Európa számára is jó példát mutatunk - Biztonság a vizeken is

2011. augusztus 25-én jelent meg a nemzeti fejlesztési miniszter 45/2011. számú rendelete a folyami információs szolgáltatások szakmai és működtetési szabályairól. A jogszabály 2011. szeptember 1-i hatállyal tette kötelezővé a magyar lobogó alatt közlekedő – meghatározott méretű és típusú – úszólétesítmények számára a belvízi AIS készülék megfelelő adatokkal történő használatát, mely egyszerre jelent kihívást és információt a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) részére. A PannonRIS rendszer keretein belül e lépés jelentősen növeli a dunai víziközlekedés biztonságát, illetve lehetőséget ad a hatóság számára az ellenőrzések tervezett végrehajtására.

A PannonRIS rendszer a Magyar Állam tulajdonában, az NKH vagyonkezelésében és működtetésében van, beleértve a pályázati úton használatba adott 150 darab hajófedélzeti Inland AIS transzpondert is. Fontos hangsúlyozni, hogy a rendszer alapjai, illetve a jelenleg is üzemelő state-of-the-art rendszerelemek a víziközlekedésért felelős minisztériumok, a hajózási hatóság és az RSOE az elmúlt közel 20 éves stratégiai együttműködésének köszönhetően alakultak ki, és üzemelnek a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően.

Európai szintű jó példa az NKH NAVINFO hívójel alatt működtetett Hajózási Diszpécserszolgálata, mely havi átlagban mintegy 5 ezer rádióforgalmazást bonyolít le a hajózásban érintettekkel. A 2012-es adatok szerint 1,2 millió tonna veszélyes áru vízi szállítását regisztrálta.

Az említett szabályozásnak megfelelően 2012. január 1. óta a Duna magyarországi szakaszán már nem közlekedhet úszólétesítmény úgy, hogy ne lenne felszerelve és bekapcsolt állapotban a nyomkövető eszköz, az AIS transzponder. A fuvarozónak a veszélyes áruk belvízi szállítását – az NKH-nak történő bejelentésén túl – a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság területileg illetékes szerve felé is jeleznie szükséges, mivel mindkét szervezet jogosult a szállítás ellenőrzésére. Ám a PannonRIS rendszer működésének köszönhetően ezt az NKH Hajózási Diszpécserszolgálatán keresztül egykapus módszerrel megtehetik. A két szervezet szakértői hozzáféréssel rendelkeznek a PannonRIS rendszer Hajókövető szolgáltatásához, mellyel nyomon tudják követni a hajók mozgását, így szükség esetén azonnal beavatkozhatnak.

Kiemelendő, hogy az NKH által a felhasználók rendelkezésére bocsátott PannonRIS rendszer szinergiát tud teremteni a hajózási hatóság, a víziút kezelője és természetesen az úszólétesítmények vezetői között. Összességében elmondható, hogy a PannonRIS rendszer fejlesztése, működtetése és üzemeltetése, illetve azok a hazai és nemzetközi projektek, melyekben jelentős részben az NKH is érintett, a fentiek ismeretében is európai szintű jó példa, best practice. Kijelenthető ez arra alapozva, hogy munkatársaimat, számos magas szintű hazai és európai konferenciára hívják előadóként, ahol beszámolhatnak a közös sikerekről. A Nemzeti Közlekedési Hatóság és partnerei együttesen olyan projektek tervezésén és megvalósításán dolgoznak, amelyek dunai régiós és európai szinten is előremozdítják a RIS ügyét a víziközlekedés biztonsága és tervezhetősége szolgálatában.

Győri Gyula

A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke


Hírek, események

A projekt hivatalosan lezárult, de a folyamat megy tovább
Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
Megjelent A Dunai Hajózás Kézikönyve
Projektzárás és könyvbemutató
ProDuna Zárókonferencia és könyvbemutató
Közlekedés: az EU közel 1,6 milliárd euró összegű pénzügyi támogatást nyújt a kulcsfontosságú TEN-T
Smart Rivers Konferencia 2013
Európa vízi útjainak jobb hasznosítása
A MAHOSZ Tisztújító Közgyűlése
Európa számára is jó példát mutatunk - Biztonság a vizeken is
Hatályba lépett a HSZ és a Képesítési rendelet módosítása
A Duna Bizottság 80. közgyűlése - Sajtóközlemény
6. SMART Rivers Nemzetközi Konferencia - SAJTÓKÖZLEMÉNY
Hajózási információs nap
Duna Régió Stratégia - Linzben a hajózásról
Vitaanyag - Dunai vízi közlekedési akcióterv
Inland Navigation Europe – Éves jelentés 2012
FONTOS! Új, mindenkit érintő hajósoknak szóló hirdetmények
A dunai hajózás biztonságáért
Idegenvezetői Világnap 2013 - Duna programok
SEE Mariner Konferencia - Meghívó
Védjegyoltalom alatt a ProDuna
Szakértői eszmecserék holland vizeken
Európa akcióban: egyéves a Duna régióra vonatkozó uniós stratégia
Tovább hajózik az EU Duna Régió Stratégia
Gyakorlati bemutató a Bánki Donát Szakközépiskolában
RSOE előadás az ESRI térinformatikai konferencián
Folytatódik a Folyami Információs Szolgáltatások fejlesztése
A Schönbrunn Budapesten
Hajófelvonulás a nemzeti ünnepen

Az oldalt létrehozta és üzemelteti az RSOE.
RSOE INE PIANC

A projektet az Európai Bizottság / DG MOVE támogatja. Európai Bizottság